<ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ>
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
 
Ο Σωτήρης Σπαθάρης ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης του είδους που εισήγαγε στον Καραγκιόζη την λεγόμενη διαφημιστική "ρεκλάμα", χαρακτηριστικό είδος λαϊκής ζωγραφικής που κατόπιν υιοθετήθηκε και από άλλους καραγκιοζοπαίκτες. Επίσης, θεωρείται και ο δημιουργός της "αποθέωσης", του έμψυχου, δηλαδή,
Η διαφημιστική "ρεκλάμα" (αφίσα) του Σωτήρη Σπαθάρη
 

θεατρικού επιλόγου των ηρωικών συνήθως έργων, που ερμηνευόταν με κατεβασμένο τον μπερντέ από τον ίδιο τον καραγκιοζοπαίκτη και τους βοηθούς του.

Από το 1950, ο Σωτήρης Σπαθάρης ξεκινά να γράφει τα "Απομνημονεύματα" του, που εξεδόθησαν για πρώτη φορά το 1960 και απετέλεσαν αφορμή και κίνητρο ενδιαφέροντος, για πολλούς ιστορικούς τέχνης, ώστε να ασχοληθούν με τη μελέτη της καταγωγής και της πορείας του ελληνικού θεάτρου σκιών.

Υπήρξε, τέλος, ένας από τους πρώτους ιδρυτές και ένθερμους υποστηρικτές του Πανελλήνιου Σωματείου Καραγκιοζοπαικτών που σχηματίστηκε το 1924
 


Η αυτοβιογραφία του Σωτήρη Σπαθάρη αναγνωρίστηκε σαν ένα "αληθινό μνημείο λόγου", όπως το αποκαλούσε ο μεγάλος ποιητής Σικελιανός και η επιτυχία της είχε σαν αποτέλεσμα τρεις ακόμα επανεκδόσεις.

Πολλοί επώνυμοι εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου έχουν αφιερώσει σελίδες για την ιδιαίτερη απλότητα και την γνήσια λαϊκή αφέλεια του ύφους του βιβλίου, που στην κυριολεξία γοήτευε όλους όσους το διάβαζαν.

Ο Σωτήρης Σπαθάρης, το πολυσύνθετο ταλέντο με την χαρακτηριστική λαϊκότητα των ταπεινών ανθρώπων του λάου μας, πέθανε το Πάσχα του 1973, κρατώντας σφιχτά με τα δυο του χέρια τον πολυαγαπημένο του δερμάτινο Πασά κι αφήνοντας στον γιο του, Ευγένιο, το σημαντικό έργο της συνέχισης και ανάπτυξης αυτής της πολύτιμης λαϊκής κληρονομιάς.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης πρώτος υλοποιεί την ιδέα της "ολόσωμης αποθέωσης" του πατέρα του. Ρόλος "αγγέλου" από το έργο Αθανάσιος Διάκος. Ο πίνακας είναι του Γιάννη Τσαρούχη.

 
"...Στο σπίτι μου όλα θυμίζουν τον Καραγκιόζη... Έφτιαξα κι έναν αερόμυλο που τον γυρίζουν ο Καραγκιόζης κι ο Χατζηαβάτης. Στον καθρέφτη ο Καραγκιόζης μου λέει κάθε πρωί: Ρε Σωτήρη, για θυμήσου απ΄το 1909 μέχρι το 1947, τότες που μ'έπιανες στα χέρια σου, τι χαρές και γέλια χαρίζαμε σ'αυτόν όλο το λαό που όλο χαρά σου φώναζε: Γεια σου ρε Σπαθάρη με τον Καραγκιόζη σου".
 
 

copyright @ 2000 - 2009 Ευγένιος Σπαθάρης - powered by: o-lia

     
ΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 
 
ΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 
---------------
---------------
 
 
---------------
 
 
ΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ