Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Β!

Η αίθουσα Β! εκπροσωπεί την αντικατάσταση του σκαλιστού χαρτονιού από την ζελατίνη την οποία πρωτόφερε στην Ελλάδα από την Αμερική ο καραγκιοζοπαίκτης Θεοδωρόπουλος (περίπου το 1923). Τα περισσότερα θέματα είναι παρμένα από την ελληνική μυθολογία.

Τ Α Μ Π Λ Ω Α!
Τα επαγγέλματα του Καραγκιόζη: φιγούρες, του Ε. Σπαθάρη, από τις κλασσικές κωμωδίες του λαϊκού μας ήρωα (1973 – 1988).
Τ Α Μ Π Λ Ω Β!
” Καραγκιόζης και Οδύσσεια”
Φιγούρες Ευγένιου Σπαθάρη από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1984.

Τ Α Μ Π Λ Ω Γ!
“Οι άθλοι του Ηρακλή “- “Περσέας και Ανδρομέδα”.
Φιγούρες Ευγένιου Σπαθάρη από τις αντίστοιχες τηλεοπτικές σειρές για την ΕΡΤ (1984).

Τ Α Μ Π Λ Ω Δ!
Φιγούρες Ευγένιου Σπαθάρη από τις τηλεοπτικές σειρές “Δαίδαλος και Ικαρος” – “Θησέας και Μινώταυρος” για την ΕΡΤ που γυρίστηκαν το 1985.

Τ Α Μ Π Λ Ω Ε!
Διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Ορνιθες” που ανεβάστηκε στην ΕΡΤ το 1985 με τον Ευγένιο Σπαθάρη.

Τ Α Μ Π Λ Ω ΣΤ!
Διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” με το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη.
Το έργο ανεβάστηκε το 1978 με την συνεργασία του τότε διευθυντή του τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζηδάκι και είχε μεγάλη επιτυχία.

Τ Α Μ Π Λ Ω Ζ!
Διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Βάτραχοι” με το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη.
Και αυτό το έργο παρουσιάστηκε το 1978 με την συνεργασία του Μάνου Χατζηδάκι και μάλιστα γυρίστηκε σε δίσκο. Η μουσική ήταν του Δημήτρη Λέκκα, τα κείμενα του Γιώργου Παυριανού και του Ευγένιου Σπαθάρη ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε ο Νίκος Δημητράτος.

Β Ι Τ Ρ Ι Ν Α Ι
Από το έργο “Ερωτόκριτος”, βασισμένο στο ομώνυμο δημοτικό κρητικό ποίημα, που ανεβάστηκε στην ΕΡΤ με τον Ευγένιο Σπαθάρη και το θέατρο σκιών του το 1988, χωρίς τον κλασσικό μπερντέ.

Β Ι Τ Ρ Ι Ν Α ΙΙ
Αξιόλογη και σημαντική ένδειξη αγάπης για τον Καραγκιόζη από παιδιά που, γι’αυτό το λόγο, δημιούργησαν τις δικές τους φιγούρες.

Β Ι Τ Ρ Ι Ν Α ΙΙΙ
Σχέδια Καραγκιόζη που πρωτοκυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις “Αγκυρα” και “Σαλίβερος” το 1930, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς μεγάλους να κατασκευάζουν φιγούρες και να παίζουν τις πιο γνωστές παραστάσεις του λαϊκού μας ήρωα. Επίσης, διακρίνουμε τα βιβλία που περιείχαν τα κείμενα των έργων.