Το Μουσείο

Ιστορία Μουσείου

Μουσείου Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης» ( Σπαθάρειο Mουσείο Θεάτρου Σκιών Δήµου Αµαρουσίου )

Η δημιουργία του Σπαθάρειου Μουσείου, είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήμου Αμαρουσίου, που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση ενός κοινού τους ονείρου: Ο Καραγκιόζης να αποκτήσει ένα μόνιμο στέκι.

Σκοπός του Μουσείου είναι να διατηρεί, να προστατεύει και να προβάλλει με κάθε τρόπο, ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο: τον Καραγκιόζη.

Η περιήγηση στο Σπαθάρειο Μουσείο μαγεύει τον επισκέπτη από τα χρώματα των φιγούρων, την εύθυμη έκφραση των φυσιογνωμιών των ηρώων του και την εύκολα διαφαινόμενη διάθεση χιούμορ.

Το 1991, ιδρύεται επίσημα το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου και το Μάιο του 1993, διοργανώνεται η πρώτη ημερίδα Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.
Τον Ιούνιο του 1995 , το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους αμέτρητους φίλους του Καραγκιόζη.

Η συστηματική λειτουργία του Σπαθάρειου Μουσείου άρχισε τον Ιανουάριο του 1996, με οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε μικρούς και μεγάλους ενώ από το 2000, καθιερώνεται ένας ιδιαίτερα σημαντικός πολιτιστικός θεσμός: το ετήσιο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών – «Σπαθάρεια», με τη συμμετοχή αξιόλογων καραγκιοζοπαικτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών του Μουσείου, παράλληλα με την αγάπη και το σεβασμό της Διοίκησης απέναντι στο δωρητή και δημιουργό του, Ευγένιο Σπαθάρη, οδήγησαν στην απόφαση μεταστέγασής του, με στόχο, όχι απλά να αποκτήσει ο Καραγκιόζης ένα στέκι , αλλά μια πραγματικά δική του στέγη, το αιώνιο σπίτι του. Έτσι, το Σπαθάρειο σήμερα, έχει μεταφερθεί σε ένα ωραιότατο, μεγαλύτερο αλλά και λειτουργικότερο νεοκλασικό ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου, το οποίο εδρεύει κι αυτό κοντά στην καρδιά της πόλης.

Οι Σπαθάρηδες

Έναν σ’ έχουμε εγώ και η μάνα σου. Αλλά πάλι, ευχή και κατάρα σου δίνω να μην αφήσεις ποτέ την τέχνη που σου έμαθα. Ο Καραγκιόζης και οι άλλοι ήρωες…

Οδηγός εκθεμάτων του Μουσείου

Η πρώτη ενότητα, περιλαμβάνει φιγούρες από χαρτόνι και σκηνικά που έχουν σκαλιστεί με προσοχή.
Οι σκαλιστές αυτές φιγούρες θεωρούνται και οι πιο γνήσιες της τέχνης του θεάτρου σκιών…

Ο Καραγκιόζης, δεν ήταν άγνωστος στην Ελλάδα πριν από την Απελευθέρωση. Μάλιστα λέγεται, ότι τον καιρό που ετοιμαζόταν η επανάσταση, το θέατρο αυτό χρησίμευε σαν τόπος συνάντησης…