Το Μουσείο

Ιστορία Μουσείου

Μουσείου Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης» ( Σπαθάρειο Mουσείο Θεάτρου Σκιών Δήµου Αµαρουσίου )

Η δηµιουργία του Σπαθάρειου Μουσείου, είναι το αποτέλεσµα µιας µακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσηµου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήµου Αµαρουσίου, που συνετέλεσαν στην πραγµατοποίηση ενός κοινού τους ονείρου: Ο Καραγκιόζης να αποκτήσει ένα µόνιµο στέκι.

Σκοπός του Μουσείου είναι να διατηρεί, να προστατεύει και να προβάλλει µε κάθε τρόπο, ένα από τα πιο σηµαντικά µέρη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο: τον Καραγκιόζη.

Η περιήγηση στο Σπαθάρειο Μουσείο µαγεύει τον επισκέπτη από τα χρώµατα των φιγούρων, την εύθυµη έκφραση των φυσιογνωµιών των ηρώων του και την εύκολα διαφαινόµενη διάθεση χιούµορ.

Το 1991, ιδρύεται επίσηµα το Νοµικό Πρόσωπο Δηµοσίου Δικαίου µε την επωνυµία Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήµου Αµαρουσίου και το Μάιο του 1993, διοργανώνεται η πρώτη ηµερίδα Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Τον Ιούνιο του 1995, το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους αµέτρητους φίλους του Καραγκιόζη.

Η συστηµατική λειτουργία του Σπαθάρειου Μουσείου άρχισε τον Ιανουάριο του 1996, µε οργανωµένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράµµατα σε μικρούς και µεγάλους, ενώ από το 2000, καθιερώνεται ένας ιδιαίτερα σηµαντικός πολιτιστικός θεσµός: το ετήσιο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών – «Σπαθάρεια», µε τη συµµετοχή αξιόλογων καραγκιοζοπαικτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Ο συνεχώς αυξανόµενος αριθµός των επισκεπτών του Μουσείου, παράλληλα µε την αγάπη και το σεβασµό της Διοίκησης απέναντι στο δωρητή και δηµιουργό του, Ευγένιο Σπαθάρη, οδήγησαν στην απόφαση µεταστέγασής του, µε στόχο, όχι απλά να αποκτήσει ο Καραγκιόζης απλά ένα στέκι, αλλά µια πραγµατικά δική του στέγη, το αιώνιο σπίτι του. Έτσι, το Σπαθάρειο σήµερα, έχει µεταφερθεί σε ένα ωραιότατο,
µεγαλύτερο αλλά και λειτουργικότερο νεοκλασικό ιδιόκτητο κτίριο του Δήµου, το οποίο εδρεύει κι αυτό κοντά στην καρδιά της πόλης.

Οι Σπαθάρηδες

Έναν σ’ έχουμε εγώ και η μάνα σου. Αλλά πάλι, ευχή και κατάρα σου δίνω να μην αφήσεις ποτέ την τέχνη που σου έμαθα. Ο Καραγκιόζης και οι άλλοι ήρωες…

Σωτήρης Σπαθάρης

Σωτήρης Σπαθάρης, ο πατέρας του διάσημου δάσκαλου του θεάτρου σκιών, Ευγένιου. Ο άριστος αλλά και ο γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης…

Ευγένιος Σπαθάρης

Ευγένιος Σπαθάρης, ο λαϊκός καλλιτέχνης με το δυναμικό πνεύμα, ο γνήσιος εμψυχωτής ενός λαϊκού ήρωα, ο ζωγράφος με την πλούσια χρωματική ζωντάνια…